funny-grim-reaper-wallpaper

Végtörlesztés magyar módra

Amikor az ember azt hinné, hogy a hitel törlesztő részlete körül forognak a legröhejesebb történetek, akkor kiderül, hogy mégse.

Banknak a nevét nem mondom, mert ma már akkor is leperelik rólad a gatyát, ha őszinte vagy és az ő ügyvédjeiknek mindig nagyobb a f*sza.

A történet röviden: személyi hitel, svájci, 8 év, 1 millió volt eredetileg, nem részletezem mennyit kellet összesen visszafizetni mert az külön történet lenne. Lényeg a lényeg, hogy még másfél év lett volna hátra, ezért a kezelési költségeket, kamatokat figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy inkább a félretett pénzből ezt most egy az egyben letudjuk. Bővebben…

cegtorles-01

Tovább nő a bedőlt cégek száma, de kevesebben tartoznak

Az idei év első negyedévében több mint tizenkétezer céget törölt a cégbíróság, ráadásul az előző évben 23 százalékkal több cég szűnt meg, mint az azt megelőző évben ( a pontos szám 44477 kontra 36234).

2015 februárja volt a harmadik legtöbb cégtörlést hozó hónapja az örökranglistán. Ennél több cég mindössze idén januárban és tavaly októberben szűnt meg. Vagyis röviden elmondható, hogy a letisztulási folyamat halad tovább, az elmúlt években irdatlanul felduzzadt vállalkozások sorra dőlnek be. Bővebben…

cegalapitas-01

Kft. és Bt. alapítása lépésről lépésre

Ha céget szeretne alapítani, akkor bizonyára Önben is felmerült az alábbi kérdések valamelyike:

– Mi alapján válasszak cégformát, mik az ezzel járó előnyök, hátrányok?
– Mi a cégalapítás menete?
– Mik a költségei?
– Mire kell odafigyelnem, milyen kötelezettségeim vannak a cégalapítást követően?

Bővebben…

kezbesitesi-1024x768

A kézbesítési megbízott feladata és kötelezettsége

Abban az esetben, ha a cég ügyvezetője külföldi jogi személy, vagy nem rendelkezik hivatalos magyarországi címmel, abban az esetben a társasági szerződésben meg kell jelölni, hogy ki az a személy, vagy szervezet, aki a küldemények átvételéről és kezeléséről gondoskodik.

A kézbesítési megbízott kötelezettsége, hogy a külföldi személy részére érkező iratokat átvegye és a megbízó részére továbbítsa. Ezen felül vélelmeznie kell, hogy a kézbesítést követő 15 napon belül annak tartalma a külföldi személy részére ismertté vált. Bővebben…

cegalapitas-tippek-01

7 tipp amire érdemes odafigyelni cégalapításkor

1. A forgalmi adónem megfelelő kiválasztása

Nem mindegy, hogy a cég tevékenysége és forgalma alapján ÁFA köteles, vagy sem. Ha a cégalapításkor rosszul határozzák meg az adónemet (pl. tévesen közösségi adószámot igényelnek), akkor viselni kell annak következményeit. Felesleges többletadminisztráció ÁFA bevalláskor és ÁFA fizetési kötelezettség (amikor nem is kellene). Vagy éppen pont az ÁFA visszaigénylés lehetőségétől esik el a cég. Ez azért is problémás, mivel az áfa kört év közben nem lehet módosítani. Bővebben…

vegelszamolas-01

Minden amit a végelszámolásról tudni érdemes (röviden)

Amennyiben a cégének nincsenek tartozásai, vagy a tartozásait ki tudja egyenlíteni, de meg szeretné szüntetni, abban az esetben ezt végelszámolással teheti meg.

A végelszámolás folyamata három szakaszra bontható:

– A végelszámolás előkészítése és megindítása
– A végelszámolás tényleges folyamata
– A folyamat lezárása Bővebben…

vasarnapinyitvatartas-001

Vasárnap is nyitva tartó üzletek

Az szinte senkinek nem újdonság, hogy 2015 március 15.-től a boltok nagy része nem nyithat ki, de persze lesznek kivételek. A mai bejegyzéssel egy weboldalra szeretném felhívni a figyelmet amit nemrég indított a NaviPro csoport (Magyarország egyik legnagyobb mobilszoftver fejlesztője) és ahol azokat az üzleteket gyűjtik össze ahol vasárnap is lesz nyitvatartás.

A weboldal neve www.vasarnapinyitvatartas.hu és célja, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláljuk azokat a kereskedelmi egységeket, melyek vasárnap is nyitva tartanak. A rendszer előnye, hogy a térkép mobiltelefonról is elérhető. Az eddigi adatok szerint több mint 3000 cég regisztrált.

digitalisallampolgarsag-01-jpg

A digitális állampolgárságé a jövő?

A technika fejlődésével napról napra világosabbá válik, hogy a jövő a digitális megoldásoké. Ezek közé tartozik a digitális állampogárság, ami elsőre szokatlannak tűnhet azok számára akik a tradicionális világkép szabta határok keretein belül gondolkodnak.

Bővebben…

Újabb rekordot döntött a cégtörlési hullám januárban

Tovább folytatódott és soha nem látot magasságba emelkedett a cégtörlési hullám idén januárban. Tóth Tamás, az OPTEN szolgáltató igazgatója szerint – „A rekordszámú januári megszűnés azt tükrözi, hogy a gazdaság növekedése még nem érte el a mikro- és kisvállalkozások szintjét, ám ebben változást hozhatnak az újabb hitelprogramok”

Idén januárban 4214 cég szűnt meg itthon. A folyamat még 2011 év végén kezdődött és úgy tűnik korántsem ért még véget. Ennek oka abban rejlik, hogy a 2012-ig tartó alapítási láz miatt a magyarországi cégek száma jelentősen megugrott és jelenleg egy tisztulási folyamat megy végbe. Egy részüket maguk az alapítók számolják fel, jelentős hányaduk a hatóságok által kerülnek kiszűrésre.

A cégek megszűnésével párhuzamosan viszont nem nőtt a cégalapítási kedv. Az első hónapban 2104 gazdasági társaságot jegyeztek be, ami a tavalyi adatokhoz igazodik.

2015-ös évi adóváltozások 1.

Autópályadíj a budapesti körgyűrűre

Az M0-as körgyűrű még be sem fejezett, de több szakaszát fizetőssé teszik. A fővárosba bevezető autópálya szakaszok is fizetősek lesznek. Ez igencsak rossz hír az erről a területről érkező ingázóknak. Megyei e-matricát kell váltaniuk, amelynek költsége évi 5 ezer forint. Az ezen a szakaszon elérhető üzletközpontokba látogatóknal megfontolandó, hogy ezen az útvonalon mennek-e ezután shoppingolni. A kormány mintegy 40 milliárd plusz bevételre számít.

Jelentősen drágul a cafetéria

A béren kívüli juttatások köre nem, de az utánuk fizetendő közteher jelentősen változik a jövő évben. A jelenlegi 37,5 % helyett 51,17 %-ot kell fizetni a javaslat szerint. A bérn kívülinek nem minősülő juttatások után a tervezett adó 65,79 %. A juttatásokat terhelő EHO 14-ről 27 %-ra emelkedik.

Az adómentes juttatások nem változnak.