cegalapitas-tippek-01

7 tipp amire érdemes odafigyelni cégalapításkor

1. A forgalmi adónem megfelelő kiválasztása

Nem mindegy, hogy a cég tevékenysége és forgalma alapján ÁFA köteles, vagy sem. Ha a cégalapításkor rosszul határozzák meg az adónemet (pl. tévesen közösségi adószámot igényelnek), akkor viselni kell annak következményeit. Felesleges többletadminisztráció ÁFA bevalláskor és ÁFA fizetési kötelezettség (amikor nem is kellene). Vagy éppen pont az ÁFA visszaigénylés lehetőségétől esik el a cég. Ez azért is problémás, mivel az áfa kört év közben nem lehet módosítani.

2. Adatszolgáltatási kötelezettség

Újonnan alakuló cégek és azok a gazdasági társaságok, ahol személyi változás történt jó eséllyel számíthatnak a KOCKERD nevű kérdőív kitöltésére szóló felhívásra.

FONTOS!

A kérdőív ki nem töltése és a benyújtás elmulasztása az adószám felfüggesztéséhez és bírsághoz vezet.

Emellett lényeges, hogy az adatok megfelelően legyenek kitöltve, mert amennyiben a NAV úgy találja, a céget fokozott ellenőrzés alá vonhatja.

3. Az ügyvezető kötelezettségei

Papíron ugyan jól hangzik, hogy “korlátolt felelősség”, de a gyakorlatban vannak kötelezettségek amiket az ügyvezetőnek kell viselnie és jót állnia. Ez jellemzően akkor lehet probléma, ha több ügyvezető is van egy cégben és egyikük gazdasági múltja miatt valamiféle összeférhetetlenség támad ami akár a cég adószámának felfüggesztéséhez is vezethet. A jogorvoslat pedig időigényes és költséges.

4. Rendben legyen a székhely

A cég székhelye a cég hivatalos levelezési címe. Ide érkezik minden hivatalos irat és ez az a cím, ahol mindennek rendben kell lennie ha nem akarja, hogy pl. a cég adószámát rövid úton felfüggesszék, vagy bírságot vessenek ki csak azért, mert nem vett át egy levelet időben.

5. Tagmódosítással, üzletrész átruházással járó problémák

Bármikor előállhat annak a lehetősége, hogy valaki ki szeretne lépni a cégből, vagy a cég tagjai között problémássá válik az együttműködés. Amennyiben nem készültek fel ilyen esetre, az a cég működésének ellehetetlenüléséhez vezethet és jó eséllyel a megfelelő jogosítványok hiányában meg sem lehet oldani a helyzetet. Éppen ezért nem árt jó előre lefektetni a játékszabályokat, hogy a cégen belül ki milyen jogosítványokkal bír.

6. A tevékenységi lista legyen a lehető legrövidebb

Szerencsére ma már nem kötelező a teljes társasági szerződést átírni, ha valamilyen tevékenységi kört fel szeretnénk venni. Ha mindenképpen új tevékenységet akar felvenni a cég, akkor ezt elég a NAV fel lejelenteni. Éppen ezért érdemes a cég tevékenységi köreinek számát tíz alá szorítani, mert ha túl hosszú a lista, akkor pont az szúrhat szemet a hatóságoknak.

7. Jó könyvelő

A cég működésének egyik legfontosabb alapköve a megbízható precíz könyvelő. Több olyan dolog is van, amire az ember nem is gondol, de a cég alapítását követően folyamatosan rendben kell tartani. Nem érdemes beleugrani a cégalapításba amíg nincs egy kiszemelt könyvelő akivel sikerült letisztázni az együttműködés feltételeit, mert különben kapkodás lesz a vége.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.