digitalisallampolgarsag-01-jpg

A digitális állampolgárságé a jövő?

A technika fejlődésével napról napra világosabbá válik, hogy a jövő a digitális megoldásoké. Ezek közé tartozik a digitális állampogárság, ami elsőre szokatlannak tűnhet azok számára akik a tradicionális világkép szabta határok keretein belül gondolkodnak.

Pedig igazából csak arról van szó, hogy vannak országok, ahol felismerték az internet és számítógépek kínálta korlátlan lehetőséget és eszerint kezdték el átalakítani az államapparátust és az ehhez kapcsolódó ügyintézési folyamatokat.

A dolog lényege, hogy az állam úgymond felkerül a netre és a polgárok bárhonnan intézhetik ügyeiket. A dologhoz mindössze egy számítógép és internet kapcsolat kell. Legyen szó letelepedésről, adóbevallásról, szociális juttatásról, vagy akár egy szavazat leadásáról választáskor.

Hihetetlenül hangzik? Pedig nem az. Észtország például decemberben emelte nemzetközi szintre a digitális állampolgárság igénylésének lehetőségét, amellyel a világon bárki élhet. Az ehhez kapcsolódó adókedvezmények miatt pedig a külföldön dolgozóknak és nemzetközi ügyfelekkel rendelkező vállalkozásoknak érdemes élnie.

A rendszer kiépítése persze nem olcsó, de többszörösen megtérülő befektetés. Hogy érzékeltessem a “digitális állam” mögött rejlő lehetáségeket itt egy érdekes összehasonlítás – míg Finnorzág népessége Észtországhoz képest mindössze négyszer akkora, a közigazgatása negyvenszer(!) annyiba kerül.

Persze ez felveti a kérdést, hogy mekkora eséllyel kerül nálunk is bevezetésre egy ilyen rendszer? Figyelembe véve a 2013 év végi foglalkoztatottsági adatokat nem sok. A harmadik negyedévben a foglalkoztatottak száma közel 4 millió volt, köztük az állam alkalmazásában álló munkavállalók száma 600.000. Egy ilyen rendszer bevezetése itthon tömeges elbocsátásokhoz vezetne, ami pillanatok alat romba döntené az állami statisztikát.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.