kezbesitesi-1024x768

A kézbesítési megbízott feladata és kötelezettsége

Abban az esetben, ha a cég ügyvezetője külföldi jogi személy, vagy nem rendelkezik hivatalos magyarországi címmel, abban az esetben a társasági szerződésben meg kell jelölni, hogy ki az a személy, vagy szervezet, aki a küldemények átvételéről és kezeléséről gondoskodik.

A kézbesítési megbízott kötelezettsége, hogy a külföldi személy részére érkező iratokat átvegye és a megbízó részére továbbítsa. Ezen felül vélelmeznie kell, hogy a kézbesítést követő 15 napon belül annak tartalma a külföldi személy részére ismertté vált.

A kézbesítési megbízott személye kétféleképpen változhat meg.

1.

Maga az ügyvezető vonja vissza a megbízást és jelöl ki új kézbesítési megbízottat.

2.

A másik lehetőség, hogy maga a kézbesítési megbízott mond le a megbízatásról. Ebben az esetben igazolnia kell a cégbíróság felé, hogy tájékoztatta az ügyvezetőt a megbízásról történt lemondásról. Amennyiben az ügyvezető a kézbesítési megbízott számára elérhetetlenné vált, abban az esetben a kézbesítés sikertelenségét igazoló iratokat kell csatolni.

Ezt követően a cégbíróság a kézbesítési megbízottra vonatkozó adatokat törli a nyilvántartásból és felhívja a céget, hogy az gondoskodjon az új megbízott kijelöléséről.

Fontos, hogy az ügyvezető és a kézbesítési megbízott felelősségteljesen járjanak el amíg tart az együttműködés. A plusz ember beiktatása ugyanis kellemetlen jogkövetkezményekkel járhat, amennyiben valamelyik fél hibájából megakad a kommunikácó, vagy a cég nem tesz eleget az átvett (vagy éppen át nem vett) levelekben lévő kötelezettségeknek.

Egy hozzászólás a(z) “A kézbesítési megbízott feladata és kötelezettsége” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.