Offshore mutyizás?

Lezárult az a korszak, amikor offshore cégek révén kvázi adómentesen lehetett működni. Ennek ellenére úgy tűnik, még mindig működnek bizonyos kiskapuk.

A kormány évek óta próbál fellépni bizonyos offshore cégek adókerülő magatartása ellen, mostanra úgy tűnik siker koronázza az erőfeszítéseket. A módosító javaslatok alapján számos változás történt az ellenőrzött külföldi társaságok szabályozásában.

Az továbbra sem változik, hogy a magyar tulajdonú külföldi cégek eredménye már „hazahozatal” nélkül is adóköteles lesz Magyarországon is. A módosítások révén azonban új kiskapuk nyílnak meg abban a tekintetben, hogy az adott cég mi alapján minősül külföldi társaságnak (továbbiakban CFC).

Ha egy cég az adott államban valós gazdasági jelenléttel bír, akkor már nem minősül CFC-nek, ehhez a vállalatnak csupán saját eszközökkel és néhány munkavállalóval kell rendelkeznie az adott országban. A továbbiakban mentesül az ellenőrzött bélyegtől a külföldi társaság akkor is, ha legalább 25 százaléka egy tőzsdén bejegyzett cég tulajdonában van.

Szigorítás azonban, hogy egy magánszemély akkor is tényleges tulajdonosnak minősül, ha csak 10%-os részesedése van az adott cégben. Akkor is kötelező adóznia a cégnek, ha bevételeinek többsége magyarországi forrásból származik. Fontos szigorítás, hogy a kamatot, a jogdíjat és a szolgáltatási díjakat a jövő év elejétől 30%-os forrásadó terheli (a külföldre utalt összegek után)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.