cegtorles-01

Tovább nő a bedőlt cégek száma, de kevesebben tartoznak

Az idei év első negyedévében több mint tizenkétezer céget törölt a cégbíróság, ráadásul az előző évben 23 százalékkal több cég szűnt meg, mint az azt megelőző évben ( a pontos szám 44477 kontra 36234).

2015 februárja volt a harmadik legtöbb cégtörlést hozó hónapja az örökranglistán. Ennél több cég mindössze idén januárban és tavaly októberben szűnt meg. Vagyis röviden elmondható, hogy a letisztulási folyamat halad tovább, az elmúlt években irdatlanul felduzzadt vállalkozások sorra dőlnek be.

Ami viszont pozitívum, hogy a számok tükrében kevesebb vállalkozás szűnik meg felszámolás miatt. A törlések egyre nagyobb része irányul gazdasági tevékenységet nem végző vállalkozások ellen. Két évvel ezelőtt három cégből átlagosan két cég lett felszámolva tartozásai miatt, idén ez a szám az egy felé közelít. Ez annyit tesz, hogy arányaiban kevesebb megszűnő cég hagy maga mögött komoly tartozást.

Emellett idén a megindított felszámolási eljárások száma is csökkent. Tavaly minden negyedévben több mint 4000 cég ellen indult eljárás, idén ez a szám alig volt több háromezernél. Ezzel párhuzamosan viszont a cégalapítási kedv is csökkent. Az OPTEN szerint a tisztulási folyamatnak 6-8 éven belül lesz érezhető eredménye.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.