A családi vállalkozások jövője (1.rész)

Ma még a legtöbb vállalkozás leragad annál a pontnál, hogy miként élje túl az elkövetkező éveket és nincs energiájuk azzal foglalkozni, hogyan hozzanak létre egy generációkon átívelő vállalkozást.

Ez persze nem az ő hibájuk. Egy olyan kultúrában nőttek fel, ahol a vállalkozók többsége első generációs, a szülők alkalmazottak voltak és nem rendelkeztek olyan tudással, amit átadhattak volna gyermekeiknek.

A kérdés azért is aktuális, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy a „repüljön ki a gyerek a fészekből” és „mihamarabb kezdjen önálló életet” trend egyre inkább a háttérbe szorul és újra a nagycsaládos modell kezd előtérbe kerülni.

Nem csoda, hiszen az egyre keményebb gazdasági verseny, megélhetési nehézségek és különösen a gyermekvállalási hajlandóság csökkenése is kíméletlenül mutatnak rá a kegyetlen valóságra, miszerint egyedül pokolian nehéz élet.

Éppen ezért mindazok, akik úgy gondolják, hogy vállalkozásuk jövője a családtagokban és különösen a gyerekekben rejlik, azoknak érdemes megszívlelnie az alábbi pár sort.

Egy családi vállalkozás igazi ereje a családtagok közti szoros kapcsolatban rejlik. Ez persze nagy mértékben függ attól, hogy a családtagok mennyire tekintik partnernek egymást a munkában, mennyire veszik ki a részüket a közös feladatokból, vagy ami a leggyakoribb probléma forrás szokott lenni – egy családi összezörrenés mekkora hatással van a vállalkozás életére.

Tény, hogy egy harmonikus családi kapcsolat a vállalkozást is pozitív irányba lendíti és ennek a fordítottja is igaz. Két dolog, amire igazán oda kell figyelni

1. a vállalkozás alapítója tanulja meg átadni a tudását

Külföldi statisztika, de a családi vállalkozások összeomlásának majdnem felét (47,7%) az alapító halála okozza. Ennek legtöbbször az az igen egyszerű oka, hogy nincs senki, akinek a vezető átadta volna azokat az alapvető ismereteket, napi rutinokat, üzleti partnerek listáját, amivel működtetni lehetne a céget.

2. a „trónörökösökben” és élnie kell a tűznek ami a vállalkozás sikeréhez vezetett

Szintén külföldi adat, hogy a családi vállalkozások 30%-a éli meg a második generációt, 12%-a lesz második és mindössze 3% az, ami harmadik generációs. A legtöbbször ugyanis hiányzik az a szemlélet, hogy a családi vállalkozást tovább kellene vinnie valakinek.

2 hozzászólás a(z) “A családi vállalkozások jövője (1.rész)” bejegyzéshez

  1. F. Andrea

    Teljes mértékben egyetértek a cikkben leírtakkal, az alapítót és „trónörökösöket” illetően is. Fontos a tudást átadni és természetesen kell az elszántság, a „tűz”, hogy sikeresek lehessünk. Ezek nélkül nem lehet hosszútávon működőképes egy vállalkozás. A sikerhez viszont nagyon fontos véleményem szerint, hogy a tudás egy profi üzleti tanácsadótól, konzultánstól megszerezhető legyen. Főként olyan családok, vállalkozások esetében, ahol előzőleg nem volt kitől tanulni. Egy kis segítség azoknak, akik tanulni szeretnének és sikeres üzleti vállalkozást felépíteni! http://www.milliomos.hu

    Válasz
  2. Somhegyi Tamás

    Érdekes ez ez az írás. Az adatokat nem ismertem, de a felvetett problémákat igen.
    A több generáció kérdéséhez annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a család szerepe néhány évtizede csökken, de ez csupán egy átmeneti állapot, és az emancipáció előrehaladtával vissza fog erősödni. Mert az ember egészséges fejlődése a család keretein belül biztos csak. A több generáció pedig azért tartozik egybe, mert mindannyiunk élete tartalmazza az öreg kort is.
    A másik gondolat, amire szeretnék reagálni az a vállalkozásokról szól. Minden fajta vállalkozásra érvényes, nem csak a családi vállalkozásokra.
    Szerintem egy vállalkozás feladata megbízhatóan és folyamatosan kiszolgálni egy piaci rést. Ez a piaci rés természetesen változhat is. Ahogy a világ fejlődik, folyamatosan átalakulhat a vállalkozás tevékenysége is. Sőt. Szerintem az a vállalkozás működik jól, amelyik rugalmasan tud reagálni a változásokra, és ebbe bele tartozik annak a keresletnek a változása is, amit az illető vállalkozás kielégít.
    Tehát a felvetett problémára azt mondom, hogy minden vállalkozóra érvényes, hogy a feladata fölépíteni egy önjáró életképes vállalkozást. Az életképesség pedig magában foglalja a fejlődésre, a változásra való képességet is.
    Az a vállalkozó pedig, aki nem a vállalkozását építi, az felelőtlen. Ugyanis ha a vállalkozást a saját személyes közreműködésére alapozza, akkor önző módon csak a saját fontosságérzését elégíti ki, nincs tekintettel a vevőire és a munkatársaira sem. A vevőknek is és a munkatársaknak is egy megbízhatóan – tehát az alapító személyétől függetlenül – működő gépezetre van szüksége, amelynek egyetlen hivatása van: kiszolgálni a vevőket. Ha ez a gépezet megbízhatóan működik, akkor a benne dolgozó munkatársak is biztonságban vannak, és a vevők is megkapják a pénzükért azt, amire számítottak.

    Válasz

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.