A vállalkozók is frusztrálja a banki önkényuralom

A vállalkozók is szeretnék, ha az új banki magatartáskódexet rájuk is kiterjesztenék.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége éppen ezért a vállalkozókra is kiterjesztené a december 1.-én életbe lépő pénzügyi magatartáskódexet, mely első sorban a magánembereket hivatott segíteni a bankokkal szemben.

Korábban származott ebből egy olyan félreértés, miszerint a vállalkozások ezzel azt szerették volna elérni, hogy a sieres projekteket finanszírozzák a bankok, de mint tisztázódott a félreértés nem erről van szó. A vállalkozók nem a hitelek újraindítását akarják elérni, hanem az általuk nehezményezett, etikátlannak ítélt viselkedés ellen akarnak fellépni.

A kódex javítja az ügyfelek pozícióját a bankokkal szemben, melynek lényege az ügyfelek pontos tájékoztatása, és a hitelkérelem felelősebb elbírálására ösztönöz.

A kódex összeállításakor már volt olyan kezdeményezés, hogy a vállalkozókra is érvényes legyen, de végül elvetették, mivel úgy vélték a lakossági és vállalkozási hitelezés annyira eltér egymástól, hogy az a későbbiek során csak zavarokat okozna. Az is közrejátszott, hogy a szakértők szerint a vállalkozók jobb helyzetben vannak az egyéni ügyfelekkel szemben, mert ők pénzügyi szempontból sokkal tájékozottabbak.

Várhegyi Éva, az MGYOSZ elnöke szerint a vállalkozók valóban tájékozottabbak, ennek ellenére a bankok olyan akadályokat gördítenek a válallkozások elé, ami megnehezíti a hitel visszafizetését. Példának okáért, ha változik a cég telephelye, akkor a szerződést sokszor csak úgy hajlandóak módosítani a bankok, hogy a kamaton is emelnek.

A vállalkozók megértik, hogy a bankokat is kellemetlenül érintette a gazdasági válság, de ez ne legyen ürügy arra, hogy erőfölényüket kihasználva folyamatosan változtassanak a szerződéses feltételeken – a vállalkozó kárára.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.