Egyszázalékos jövedelemadó kedvezményezettek, a határidő: hétfő

Az egyszázalékos személyi jövedelemadó kedvezményezettek November 2.-ig tehetnek nyilatkozatot arról, hogy mire fordították a 2008-ban részükre kiutalt öszeget.

Az idei évben néhány szabály módosult ezzel kapcsolatban, ezekre az APEH külön figyel az idén és szigorúan veszi betartását.

Eszerint az APEH akár egy évre is kizárhatja azokat a kedvezményezettek közül, akik elmulasztják megtenni a bejelentést.

A másik változás, hogy papíron nem, csak elektronikus úton fogadják el a felhasználásról szóló bejelentéseket, amit az ügyfélkapun keresztül lehet megtenni.

Az APEH arra is figelmeztet, hogy 16.-tól minden előzetes felszólítás nélkül indíthatnak meg végrehajtási eljárást a hátralékosok ellen, ekkortól válik automatikusan behajthatóvá a tartozás. Ezért a nettó pótlékszámítási listát feltétlenül nézze át minden adózó (ne csak a folyószámla-kivonatot), hogy ne érje őket váratlanul egy esetleges eljárás.

Az APEH több engedményt is tesz a tartozóknak, akik részletfizetési vagy halasztási kérelmet is benyújthatnak, akkor is ha már megindult ellenük a behajtás. Első kérelem esetén akár szüneteltethetik is a behajtást.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.