Másfélszer annyi cég mehet tönkre az idén, mint tavaly

Idén október 16-ig 11525 cég ellen indult felszámolási eljárás, közölte az Opten céginformációs szolgáltató, míg tavaly ez a szám 11504 volt. Az év végére ez a szám elérheti a 15 ezret.

Hiába javul a gazdasági helyzet és érkeznek kedvező hírek a tengerentúlról és Európából, a gazdasági válság még nem ért véget a vállalkozások számára.

A 2008.-as októberi válság kirobbanását megelőzően évekig 1,8-2,0% között stagnált a felszámolt cégek aránya, ez a szám azonban drasztikusan megugrott 2,5-2,6 százalékra. A legkomolyabban érintett szektor az autóipar, építőipar és agrárszektor, de a rendíthetetlennek hitt informatikai szektorban is 1,3%-os arányra számítanak.

Lassan egyértelmű válik, hogy az az időszak, melynek öröksége a számtalan mikor-és kényszervállalkozás – megszűnik. Azok a vállalkozások, akik túlélésre rendelkeztek be az utóbbi években, most igencsak megsínylették-és fogják megsínyleni az elkövetkező időszakot.

Szerencsére a mérleg másik oldalán a gazdasági válságból felemelkedő új szemléletű, dinamikus cégek és a már biztos háttérrel rendelkező vállalkozások viszik tovább a magyar gazdaságot.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.