Több mint duplájára nőtt a csoportos leépítések száma

Az idei év első kilenc hónapjában 32800 főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés érkezett a munkaügyi központokhoz, ami több mint kétszerese az előző évi 14600 dolgozót érintő időszaknak.

Az ÁFSZ anyaga szerint az év hátralévő részében már nem lesz ilyen nagy különbség a leépíteni kívántak számában. Ennek oka, hogy előreláthatóan csökken a havi bejelentések száma, másrészről lecseng a 2008 november-december hónapokban drasztikus mértékben megugrott bejelentések létszámtartalma is.

Idén szeptemberig több mint 500 munkáltató tett csoportos léstám-leépítési bejelentést. Az ágazati megoszlást tekintve 41,1%-os a feldolgozóiparból, 18,8%-ot a szállítás, raktározás, posta és távközlés ágból, és 11,5%-ot a nezetgazdasági, gazdasági szolgáltatás és ingatlanügyek ágból akarnak elbocsájtani.

Az ÁFSZ szerint habár idén szeptemberben 12,5 százalékkal több új állást jelentettek be a munkaügyi központnál, még mindig 32,4% elmaradás mutatkozik e téren az új igények számát tekintve.

A nyílvántartott álláskeresők száma 566.300 fő, ez a szám júlus óta emelkedik, ami főként a pályakezdő fiatalok fokozott számának köszönhető.

Az aktív népességhez viszonyítva az álláskeresők száma 12,9 százalék.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.