vegelszamolas-01

Minden amit a végelszámolásról tudni érdemes (röviden)

Amennyiben a cégének nincsenek tartozásai, vagy a tartozásait ki tudja egyenlíteni, de meg szeretné szüntetni, abban az esetben ezt végelszámolással teheti meg.

A végelszámolás folyamata három szakaszra bontható:

– A végelszámolás előkészítése és megindítása
– A végelszámolás tényleges folyamata
– A folyamat lezárása

A végelszámolás előkészítése és megindítása

Amennyiben elhatározta magát első lépésben össze kell hívni egy taggyűlést és egy hivatalos taggyűlési jegyzőkönyvet kell készíteni (jellemzően a közreműködő ügyvéd készíti el és jegyzi ellen). A taggyűlés határoz a következőkről:

– a végelszámoló megválasztása és a díjazás megállapítása
– a végelszámolás kezdő napjának meghatározása

FONTOS!

A végelszámolás kezdetétől a cég vezető tisztségviselője a végelszámoló lesz! A korábbi vezető tisztségviselő megbízatása pedig megszűnik.

Ezt követően a végelszámolás megindításához értesíteni kell a cégbíróságot, akik elrendelik a végelszámolásról szóló közzétételt. A végzés tartalmazza a hitelezők felszólítását is arra vonatkozóan, hogy követeléseiket nyújtsák be a felszámoló felé záros határidőn belül.

A végelszámolás folyamata

A végelszámolás tényleges folyamata során a végelszámoló jár el, de mindez a cég korábbi vezetőinek közreműködésével történik. A végelszámolás sikeres lefolytatásához a végelszámolót el kell látni az összes szükséges információval a cég folyamatban lévő ügyeiről, tájékoztatni kell az esetleges munkavállalókat, fel kell mérni a cég vagyoni helyzetét (fennálló tartozások rendezéséhez) és el kell készíteni a cég záró mérlegét, vagyonfelosztási javaslatot, a cég iratainak elhelyezésére vonatkozó tervet és a cég vagyoni részesedésével működő jogalanyok sorsára vonatkozó javaslatot.

Az elkészített iratokat a végelszámoló elküldi a cégbíróságnak, a legfőbb szerveknek és a hitelezőknek.

A végelszámolás lezárása

Amennyiben az érintett szervek jóváhagyják a benyújtott iratokat és javaslatokat, a cégbíróság meghozza a törlésre vonatkozó végzést, a végelszámoló pedig megkezdheti a vagyon kiadását. Miután ez sikeresen megtörtént, a folyamat lezárul.

A végelszámolás hossza

A végelszámolás egy többlépcsős folyamat, melynek egyes elemeit záros határidőkön belül kell teljesíteni, de összességében elmondható, hogy a teljes folyamat minimum 4 hónapot vesz igénybe és nem tarthat tovább három évnél.

Amire érdemes figyelni

A sikeres végelszámolás első számú alapfeltétele, hogy a könyvelés rendben legyen. Nagy összegű tagi kölcsönök, vagy a hiányos házipénztár kellemetlen bajok forrása lehet. Érdemes olyan könyvelőt választani, akinek van tapasztalata az ilyennel.

Emellett az sem árt, ha az ügyvéd és a könyvelő hatékonyan együttműködik, mert ha nem megfelelően kommunikálnak és egymásra várnak a folyamat sokkal tovább tart a kelleténél.

A felszámolással járó költségek

Bt. esetén

Illeték nincs, közzététel: 15.000 Ft
Ügyfél azonosítás: belföldi személy: 1.670 Ft/fõ, külföldi személy: 2.730 Ft/fõ
Tulajdoni lap: 3600 Ft/ingatlan, nem hiteles tulajdoni lap: 1.000 Ft/ingatlan

Kft. esetén

Illeték és közzététel: 15.000 Ft + 3.000 Ft
Ügyfél azonosítás: 1.670 Ft/fõ, külföldi személy: 2.730 Ft/fõ
Tulajdoni lap: 3600 Ft/ingatlan, nem hiteles tulajdoni lap: 1.000 Ft/ingatlan

Ezen felül természetesen van az ügyvédi és a könyvelői munkadíj, de ennek összege attól függ, hogy kit bíz meg a munkával.

Egyszerűsített végelszámolás

Az egyszerűsített végelszámolást kizárólag jogi személyiség nélküli társaságok esetében lehet alkalmazni. Tehát ha a Bt-k és a Kkt-k megszűnési eljárása a végelszámolás kezdő időpontját követő 120 napon belül befejeződik, egyszerűsített végelszámolásról beszélünk. Amennyiben ez nem történik meg a végelszámolást a hagyományos módon kell lefolytatni.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.