A VÉSZ levele az EU petíciós bizottságának

A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége panaszt nyújtott be az unió petíciós bizottságának, a hazai kis-és középvállalkozásokat sújtó terhek és versenyhátrányt okozó szabályozások miatt.

A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége szerint a kormány 1800 milliárdos csomagja, mely a magyar kis-és középvállalkozások kritikus helyzetén hivatott segíteni, érdemi változást nem eredményezett.

A kialakult helyzet miatt a VÉSZ első sorban a kormányt tartja felelősnek, a versenyképesség és foglalkoztatottság ellehetetlenítése, valamint a magas adó- és járulékterhek miatt.

A VÉSZ azt is kiemeli, hogy a közbeszerzési eljárásokban sokszor olyan Magyarországon bejegyzett külföldi cégek vesznek részt, akik bizonyíthatóan visszaélnek az erőfölényükkel. Ehhez persze hozzá kell tenni azt is, hogy sok esetben a hazai vállalkozások nem rendelkeznek azzal a háttérrel, ami egy közbeszerzés megnyeréséhez kellene.

Külön kiemelték a korrupciós visszaéléseket, a helyzetet ellehetetlenítő bürokráciát és a helyzeten javító reformok elmaradását. Mindennapi negatívum az állami intézmények büntetést előtérbe helyező magatartása, ugyanis a VÉSZ szerint az APEH sokszor potenciális bűnözőként tekint a hazai vállalkozásokra.

A helyzetet külön nehezíti a körbetartozások láncolata. A helyzet gyakran odáig fajul, hogy az APEH kíméletlenül behajtja a kiadott számlához köthető adókat, pedig sok esetben (pont a körbetartozások miatt), azok kiegyenlítése még nem történt meg. A VÉSZ szerint ezért az adózás alapja a pénzbeli teljesítés, nem pedig a kiállított számla kellene legyen.

A bankok és a vállalkozók kapcsolata sem felhőtlen. A VÉSZ állítása szerint a bankok az egyoldali szerződésmódosításokkal és indokolatlan plusz költségekkel sodorják lehetetlen helyzetbe a vállalkozásokat.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.